Bridge ...

 

 

Bridge, het ultieme kaartspel, spruit voort uit het alom gekende "whist". Het wordt gepeeld met 52 kaarten door 4 spelers die paarsgewijze aan elkaar gekoppeld zijn en het komt er in wezen op aan zoveel mogelijk slagen te maken. Het spel bestaat uit twee delen: het bieden - waar je met een 'contract' het aantal te behalen slagen vooropstelt - en het spelen zelf (om dit contract te realiseren).

'Geluk' of 'pech' zijn geen factoren bij bridge: een preciese organisatie zorgt ervoor dat iedereen dezelfde kaartverdelingen krijgt. Of je nu 'goeie' of 'slechte' kaarten hebt maakt niets uit want de tafels naast u zullen met dezelfde kaarten moeten spelen. Het komt er dus op aan het met gelijke kaarten net iets beter te doen dan de anderen ... 

 

Bridge vergt een veel grotere verfijning dan andere kaartspelen en het evolueerde daardoor tot een meer dan volwaardige denksport. Vandaar ook dat een paar initiatielssen nodig zijn vooraleer het spel zelf aan te leren. 

 

Wereldwijd spelen zo'n 60 miljoen mensen bridge in 130 landen. De Europese bridgefederatie telt 500.000 leden en een vijfde daarvan is Nederlander. Bij onze noorderburen is bridge opgenomen als keuzevak in het middelbaar onderwijs!

 

De WBF (wereld bridgefederatie) is een door het Internationaal Olympisch Comité erkende sportfederatie.

 

Een wereldwijde verspreiding impliceert een wereldwijde reglementering: waar je ook plaats neemt aan een bridgetafel zijn uniforme regels van toepassing.

 

Bridge is natuurlijk ook een bijzonder sociaal gebeuren: je bouwt een netwerk op van kennissen en vrienden die ook gebeten zijn door dit fantasctische spel voor alle leeftijden.

 

De meeste bridgers beoefenen dit spel als recreatieve denksport, anderen voelen aangesproken door de diverse competities, georganiseerd van laag (gewestelijk) tot hoog (nationaal), zodat iedereen kan deelnemen op zijn of haar speelniveau. 

 

Daarnaast worden tal van regionale en nationale tornooien georganiseerd. 

 

 

 

Dit is een interessante site met vrij veel en goede informatie !